Filosofia Vinului

încă un site cu (dragoste de) vin

Iustin Urucu – Demeter, vinuri de autor

| 0 Comentarii

Dacă tot ne-a scos joi vinul în lume, am zis să mergem pe mâna lui și sâmbătă, de data aceasta locul faptei fiind restaurantul Epoca.
Aici, Iustin Urucu, oenolog al Cramei Vinarte (cei cu Soarele de la Sâmburești și Prințul Mircea, din păcate Prințul Matei nu mai este în portofoliul lor) și-a lansat în Craiova vinurile gamei Demeter, un proiect personal. Sommelier a fost Laurențiu Achim, o interfața plină de culoare între tehnic și consumator. Trebuie să recunosc faptul că am ascultat atent ceea ce spunea Iustin, povestile vănătorești nefiind un subiect prea fascinant pentru noi. Noi?! Uitasem să vă spun, am fost cu Lenu și Daniel Botea! Acum știți!
Iustin Urucu este alumni al Facultății de Horticultură din Craiova, are și lucrează bine 9 hectare de viță de vie pe dealurile de la Almăj, populate preponderent cu soiuri românesti: Fetească regală, Fetească albă, Tămâioasă românească, Fetească neagră, Negru de Drăgășani, la care se adaugă soiuri internaționale consacrate, dintre care amintim Sauvignon blanc, Merlot și Cabernet Sauvignon (informație pentru cei dornici să-și manufactureze propriile vinuri, Iustin comercializează și struguri de foarte bună calitate!!!).
A lansat până acum trei game de vinuri de pe acastă plantație: Demeter – vârful de gamă, Corvus – penru pretențioșii care caută un RPC bun, și Galla, vinul corect al zilelor de vară.

Seara a fost dedicată celor trei vinuri ale gamei Demeter, toate trei cupaje, un alb și două roșii, vinuri în care soiuri autohtone s-au completat și potențat cu aportul alogenilor.
Ma simt dator să detaliez un pic vinurile gamei Demeter:
– i.u.s.o. fr/fa/sb – cupaj alb din Fetească regală, Fetească albă și Sauvignon blanc
– i.u.s.o. ndd/cs – cupaj roșu din Negru de Drăgășani și Cabernet Sauvignon
– i.u.s.o. fn/m – cupaj roșu din Fetească neagră și Merlot
I.U.S.O. este o prescurtare pentru Iustin Urucu Super Oltenești, cel mai probabil un manifest al autorului vinurilor, dar și o asumare.
Despre asumare „vorbeste” în imagini si partea de jos a etichetei, acolo unde o rădăcină puternică ține în brațe o pepită, o concentrare de suflet cu rădacini intr-un anume loc.
Vinurile sunt excelente din punct de vedere tehnic, rotunde, lăsând la vedere atât meșteșugul, cât și sufletul autorului.
Pairing-ul a fost propus de către Laurențiu Achim, treabă la care recunosc că este maestru:
– i.u.s.o. fr/fa/sb + platou de brânzeturi (strugure, caise și prune confiate)
i.u.s.o. ndd/cs + vita pe piatră (am renunțat la garnitura de cartofi în favoarea frunzelor de salată verde)
i.u.s.o. fn/m + mousse de ciocolată
Ca sa nu mă dezmint de apelativul de „grumpy” și pentru a respecta adevărul istoric, menționez faptul că brânzeturile au fost prea reci, mult prea reci pentru a putea să se exprime. Noroc că vinul a fost ceea ce trebuie!
Vita a fost însă spectaculoasă, spălând păcatul platoului de brânzeturi, servirea bună, ceva mai bună ca mousse-ul de ciocolată, dar știm deja că în viață nu le poți avea pe toate!
Cum ne știam cu Iustin de la școală, ne-am împartâșit și din Corvus roșu, despre care o să tac, dar sa știți că merită încercat!

Nu am facut poze, dar am avut noroc cu Daniel, deci:
Photo credit și rezervare la eveniment: Daniel Botea (Multumim!)

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.