Filosofia Vinului

încă un site cu (dragoste de) vin

Blog meet aniversar – 12 ani ASBO

| 0 Comentarii

Într-un cadru încărcat de istorie, Casa Romanescu, sâmbătă, 24 februarie, Asociația Bloggerilor Olteni a sărbătorit 12 ani de activitate. Și, după cum probabil ați constatat de-a lungul acestor ani, una dintre activitățile cu tradiție a fost promovarea vinului românesc, deci, nici de această dată vinul nu a lipsit, Domeniile Vânju Mare fiind alături de noi (și) la această aniversare.

Vă spuneam că întâlnirea a avut loc la Casa Romanescu, una dintre cele mai frumoase case din Craiova, după părerea mea. Dar, dincolo de arhitectură, dacă mă gândesc că aici a locuit OMUL care, prin proiectele sale, a schimbat într-un mod spectaculos fața Craiovei, orice vizită aici mă duce cu gândul la dragostea și devotamentul său față de urbea noastră. Parcul ce azi îi poartă numele, alimentarea cu apă potabilă, electrificarea orașului, iluminatul stradal, întemeierea Școlii de menaj și introducerea în 1901 a celui dintâi atelier-școală din țară, sunt doar câteva dintre realizările omului remarcabil care a fost Nicolae Romanescu. Dacă vă doriți mai multe informații despre Casa Romanescu sau Casa Universitarilor cum mai este ea cunoscută în Craiova, le puteți găsi aici: https://www.monumenteoltenia.ro/casa-nicolae-romanescu-craiova/.

Despre Domeniile Vânju Mare am scris mai amplu anul trecut, într-un alt articol, vă las aici link-ul în cazul în care doriți să citiți: https://www.filosofiavinului.ro/2023/01/30/branzeturi-cum-se-cuvin-48-pasoptisti/. Acum aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre vinuri. Au fost trei, probabil că veți zice: puține mon cher,  foarte puține! Este adevărat că setea a fost mare, dar reprezentanții cramei  veniseră pregătiți cu o cantitate de vin pe măsura setei.

Primul vin a fost un Riesling italian din gama Mirage. Un vin alb, strălucitor, sec, cu o tărie alcoolică de 12% vol. alc., vin care s-a dovedit a fi un partener perfect pentru deschiderea serii. Aromele delicate de măr și margarete (după nasul meu), senzația  crocantă și temperatura de servire potrivită (10°C) au făcut din Mirage un companion perfect pentru aperitivele servite de Casa Românească. Mirage, Mirage, dar dacă mă gândesc bine, pot spune că Riesling-ul italian din această gama a fost pentru mine o atracție irezistibilă, nu o iluzie deșartă.

Deși și cel de-al doilea vin mi-a plăcut, un Rosé tot din gama Mirage, m-am întors (din nou) la Riesling-ul italian, vin care m-a fermecat pur și simplu. Totuși, simțind că am comis o „nedreptate”, mi-am propus să re-degust mai atent Mirage Rosé in viitorul apropiat, mai ales că am aflat de magazinul cramei situat pe Bulevardul Carol I, la numărul 84.

Și da, seara a fost divină! Vinul roșu al al serii a fost o Fetească neagră din gama Divin.

Un vin strălucitor, rubiniu intens, cu arome de prune uscate așa cum îi stă bine unei fetești negre. Primul nas te păcălește, ai impresia că a fost baricat, pentru că te surprinde cu note fine de vanilie ce răzbat timide dintre prune, dar gustul certifică faptul că mă bucur „doar” de o Fetească neagră fără aport de „parchet”, „doar” strugure și timp în sticlă, anul de recoltă 2020 „imobilizat” întru desfătarea noastră . În ciuda faptului că este un vin demisec, e bine structurat, catifelat și, cel mai important lucru, este un „vin sincer”, cu fiecare înghițitură dorind parcă să-ți spună: eu sunt Feteasca neagră de Vânju Mare, nu sunt cosmetizată, de aproape 4 ani mă pregătesc pentru această întâlnire!

Ca o concluzie, deși am început seara cochetând cu un Riesling, de Dragobete m-am îndrăgostit de o Fetească neagră! Dar…

Să nu uităm însă pentru ce ne-am adunat!

La mulți ani ASBO și la cât mai multe aniversări și reușite!

Photo credit: Daniel Botea. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.