Filosofia Vinului

încă un site cu (dragoste de) vin

Domeniile Prince Matei…vin cuVin #45 bis :)

| 0 Comentarii

Joi, 20 octombrie 2022, am avut întâlnire cu Dealu Mare sau, mai bine spus, cu una dintre cramele cele mai reprezentative ale zonei, Domeniile Prince Matei. Asociațía Bloggerilor Olteni, dicționarculinar.ro și C House Milano ne-au oferit această posibilitate ca un preambul la ceea ce aveam de gând să facem în weekend-ul următor.

Am așteptat cu oarecare curiozitate ziua de joi având în vedere că urma să ne întâlnim cu unul dintre cele mai bune Merlot-uri din România, de fapt cel mai bun, după părerea mea, firește subiectivă. Încă mai avem acasă o sticlă din prima ediție Prince Matei 1998, atunci crama se numea Villa Zorilor și avea un alt proprietar.

Istoria cramei nu este una spectaculoasă, documentele din arhivă spun că în 1922 moșierul Horia C. Cârlova deținea 100 ha de viță de vie în Zorești, suprafață care apoi a intrat în posesia fostului IAS Săhăteni. După anii 90 aceste hectare au ajuns în proprietatea celor de la Domaine Vinarte, pentru ca din 2019 să treacă în patrimoniul Vintruvian Estates.  Ceea ce este important pentru noi, consumatorii, este faptul că, așa cum ne spunea Costel Cainamisir, brand manager la Domeniile Prince Matei, Zorești-ul este dedicat vinurilor de top și nu are cum să nu fie așa având în vedere condițiile geopedoclimatice ale locului. Solul este format din argile roșii, calcar și pietriș, cu un conținut ridicat de oxizi de fier. Cultura viței de vie se face pe versanți a căror pantă variază între 10% și 25%. Datele meteorologice înregistrate în ultimii 30 de ani arată că temperatura medie anuală variază în jurul valorii de 11 ̊C, cu diferențe mari de temperatură între zi și noapte, ceea ce permite prezervarea aromelor, regimul precipitațiilor este în jur de 510 mm și ultimul îngheț de primăvară se realizează în jurul datei de 10 aprilie. Din păcate, grindina se manifestă cu intensitate mai mare la Zorești și poate produce pagube însemnate. Acesta este și motivul pentru care în 2005 nu s-a produs Prince Matei.

Vinurile serii și, în dreapta lor, Vasile Ghimpu.

Dar, să ne întoarcem la ziua de joi, Costel Cainamisir împreună cu Vasile Ghimpu, somelierul cramei, au fost amfitrionii serii. Vasile Ghimpu ne-a provocat permanent, ghidându-ne în același timp prin labirintul aromelor vinurilor dar și al asocierilor cu diferite preparate.

Am avut deosebita plăcere să degustăm pentru prima oară cele trei vinuri din gama Bistrot și anume:

Domeniile Prince Matei: Bistrot Cuvée Alb  2021 , 13,5% vol.alc., sec – un cupaj de Fetească albă cu Fetească regală, cu o culoare galben pai cu reflexe verzui și gust citric și de agrișe.

Domeniile Prince Matei: Bistrot Rosé 2021, 13,5% vol.alc., sec – un cupaj din patru soiuri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Pinoit Noir, culoare plăcută de frunză de ceapă, arome de frăguță și căpșunică și un ușor rest carbonic. Vinul nehotărâților, cum ne-a spus Vasile Ghimpu, un vin cu care încerci să-i prinzi pe cei care de obicei beau bere. 😊

Am avut noroc, aș putea spune, pentru că în timp ce degustam rosé-ul am primit și ceea ce comandasem, pene con pollo al forno,  care s-au dovedit a face o pereche perfectă cu vinul, potențându-se reciproc.

Domeniile Prince Matei: Bistrot Cuvée Roșu 2018, 14% vol. alc., sec – un cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon 2018 și Fetească neagra 2016, maturat în barrique. Nasul nostru s-a bucurat de arome de cireșe negre, ciocolată și gem de vișine, în timp ce papilele gustative s-au răsfățat cu ciocolată, prune uscate și cireșe negre. Este „vinul gastronomic de reset”, perfect capabil să steargă amintirea ultimei imbucături pentru a deschide bucuria ingenuă a celei care va veni.

Domeniile Prince Matei: Petit Matei 2017, 14% vol.alc., sec – Merlot 100%. A fost medaliat cu aur la concursul Vinarium 2022 și, pe bună dretate, roba granat ne-a indicat imediat că timpul și-a pus amprenta. Aromele de ciocolată, dulceață de vișine, cafea, nucă, ardei gras verde și o tușă fină de vanilie ne-au întâmpinat imediat ce am apropiat paharul de nas, un vin cirpolent cu postgust lung fructat.

În fapt, toate cele patru vinuri degustate anterior ne-au pregătit treptat pentru ultimul vin al serii…

Domeniile Prince Matei: Prince Matei 2013, 14,5% vol. alc., sec – Merlot 100%. Produs din viță de vie veche de peste 40 de ani, cu o producție de maxim 5 tone/ha. După cum am spus mai sus, prima ediție a fost în 1998 și a ajuns în prezent la cea de-a XVII-a , au fost trei ani în care Prince Matei nu s-a produs: 2005, 2014 și 2015.Vinul este ținut un an la barrique, apoi fiecare barrique se gustă și se stabilește dacă se încadrează în standardele de calitate dorite pentru Prince Matei sau pentru Petit Matei. Pentru fiecare ediție Prince Matei se produc 15.000 – 20.000 de sticle. Deși am avut în pahare ediția din 2013, am fost uimiți de culoarea vie, strălucitoare a acestui vin. Cu o intensitate olfactivă foarte puternică, Prince Matei ne-a întâmpinat cu note de ciocolată, nucă, tutun de pipă, cireșe negre, un „nas” complex, după cum le place specialiștilor să spună, ce se deschide/dezvoltă odată cu timpul petrecut în pahar. În gust am resimțit ciocolata, cireșele negre și nuca, tușe fine de vanilie, poate ușor brut, dar, uitându-ne pe contra-etichetă am aflat că producătorul ne recomandă un orizont de consum lung (dacă condițiile de păstrare sunt optime), deși nu mai este așa de mult până în 2030, nu?

Scurtând povestea, Prince Matei 2013 este ceea ce trebuie!

Iar atmosfera, a fost caldă, tovărășescă!

Photo credit: Daniel Botea

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.