Filosofia Vinului

încă un site cu (dragoste de) vin

Brânzeturi cum se cuVin #49, slalom printre ani si visuri

| 0 Comentarii

Voi intra direct în subiect, așa, ca doamnele cu ceva mai multă experiență de viață: când? unde? cine? cu cine? ce?…

Joi, 9 februarie a.c., am avut ocazia să ne întâlnim cu vinurile unui francez, Laurent Pfeffer, care, după un stagiu de oenologie petrecut în România în urmă cu 14 ani, a dezvoltat o pasiune frumoasă pentru țara noastră. Asociația Bloggerilor Olteni, dictionarculinar.ro și C House Milano ne-au dat ocazia să aflăm povestea Cramei Catleya de pe colinele Corcovei.

Laurent Pfeffer nu este singurul francez îndragostit de România, sfârșitul de secol XIX și începutul secolului XX surprind în țara noastră o serie de viticultori francezi celebri aduși de proprietarii podgoriilor românești pentru a găsi soluții după dezastrul lăsat de filoxeră. Nu dau nume, azi este doar despre dealurile Corcovei și istoria lor!

Dacă ne întoarcem cu ceva mai mult în timp, nu chiar pe vremea dacilor, care se stie că erau mai bordelezi ca sulfatul de cupru, vom descoperi că Mihai Viteazul (1593-1601), la 1 iulie 1594, îi dădea boierului Necula două vii la Corcova și, mai târziu, în 1596, cel de-al doilea paharnic, Radu, primea ocine și vii în Jirov, Cernaia, Cotoroaia și Valea Bună, deci, e clar că există tradiție viti-vinicolă pe aceste meleaguri. Perioada de glorie a Podgoriei Corcova este atunci când a aparținut Bibeștilor. Prințul Anton Bibescu deținea la Corcova 2000 de hectare de teren, atât vie cât și teren arabil și păduri. Spunea că iubea toamnele Corcovei unde trăia clipe de rară fericire când vedea întinsele podgorii copleșite de rod și când atingea, ca o mângâiere, strugurii dolofani și brumării. Prietenia prințului cu personalități ale culturii, române dar și franceze, a făcut ca vinul de pe moșia de la Corcova să fie iubit și apreciat și dincolo de hotare. Dacă Marcel Proust, un foarte bun prieten al lui Anton Bibescu și un fin cunoscător al vinurilor de Corcova, a părăsit viața cu regretul că nu a putut ajunge în persoană pe moșia Bibeștilor, Laurent Pfeffer nu doar că a vizitat Corcova ci, mai mult, a ales să rămână aici și să-și împlinească visul.

În 2010 a cumpărat primele 5 hectare pe care a plantat soiuri internaționale, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Syrah, iar în 2015, cu o sclipire de, și nu sunt vorbe goale, patriotism, a plantat și Fetească neagră. La acest moment Domeniul Catleya are o suprafață cultivată cu viță de vie de 14,5 hectare, dinre care 2 hectare sunt cu soiuri albe: Fetească albă și Fetească regală.

De la alegerea numelui cramei, Catleya și până la gamele de vinuri, Freamăt, Perfect Simplu sau Épopée, totul este un omagiu prin care se evocă legătura acestor coline cu spiritele marilor oameni de cultură ce și-au purtat pașii și/sau (doar) gândurile peste aceste locuri.

Repet, insistând chiar să facem toți ca ei, Domeniul Catleya este un vis care a devenit realitate, născut din pasiune și dreagoste pentru vie și vin. Vinurile au fost prezentate de către Anne-Cécile Roussel, soția lui Laurent Pfeffer, cu ochii strălucind de emoție, oglindă a fericirii că poate împărtășii cu alții roadele a ceea ce au visat împreună. Domeniul Catleya este, dincolo de toate, dragoste împărtășită. Să luăm aminte!

Am întâlnit 4 vinuri perfect asociate cu brânzeturi de la Delaco, Daniel a făcut minuni.

Prima pereche: Freamăt Alb 2021 și Aperifrais Ile de France. Cupaj de Fetească albă (60%) și Fetească regală (40%), 12,5 vol. alc., arome florale de tei și de piersică coaptă, regăsite atât la nivel olfactiv, cât și în gust, corp mătăsos cu ușor rest carbonic, a oferit surprize cu fiecare bucățică de brânză cremoasă, în funcție de diferitele topping-uri de ierburi aromate și condimente.

A doua pereche: Freamăt roșu 2019, un cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon și Cabernet franc, 13,5 vol. alc., premiat anul trecut cu medalia de aur la Vinarium, a venit însoțit de Emmentaler.

Ultimele două perechi vin din gama Perfect Simplu, că doar suntem olteni.

Am degustat pentru început un Cabernet Franc 2019 ce a făcut casă bună cu Havarti Castello și pizza Diavola de la C House Milano. Mi-a plăcut foarte tare faptul că pe contra-eticheta de la această gamă există informații pe care orice cunoscător într-ale vinului le va aprecia cu siguranță.

Ultima pereche a serii a pus Syrah-ul 2018 din gama Perfect Simplu alături de Grand Blue Delaco. Syrah-ul, perfect și simplu (ca noi oltenii), este un vin care surprinde. Expresia pe care acest soi o are la Corcova vine poate ca o carte de vizită a unui francez stabilit pe aceste meleaguri, francez care odată cu trecerea anilor devine perfect și simplu. Dar să nu uităm că în spatele fiecărui bărbat de succes există o femeie care îl „topește” (liberate maximă de interpretare)!

Din dorința de a surprinde cât mai fidel locul, fermentația ultimelor două vinuri s-a realizat cu levuri sălbatice, maturarea făcându-se, în acest caz, în baricuri noi de stejar românesc doar pentru 20% din volumul total. Degustând vinul am fost surprinsă de note de condimente și o tușă fină de lemn, abia sesizabilă, fapt ce m-a încântat foarte mult, eu nefiind iubitoare de baric în exces. Un vin corpolent ce a susținut perfect o brânză cu gust intens și textură cremoasă, înnobilată cu mucegai albastru. Este important ca brânza să fie la temperatura camerei pentru a ne putea bucura atât de textură, cât și de arome, eu una fiind dintre aceaia care au savurat din plin gustul brânzei Grand Blue Delaco, potențată într-un mod extrem de fericit de către personalitatea Syrah-ului de la Catleya.

Îmi este greu să spun care vin mi-a plăcut mai mult, totuși cred că Perfect Simplu Syrah 2018 a fost preferatul meu. De ce? Pentru că și eu sunt de pe meleagurile lui perfect și simplu! 😊

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.