Filosofia Vinului

încă un site cu (dragoste de) vin

Brânzeturi cum se cuVin #50, DFR cu vinuri bio

| 0 Comentarii

Și cum nu mai degustaserăm nimic in mod oficial tocmai de duminică (vezi detalii!), joi, 30 martie 2023, am dat (odihniți :)) piept cu 7 vinuri de Dealu Mare! Asociația Bloggerilor Olteni și dictionarculinar.ro au organizat la C House Milano o nouă întâlnire „la drum de seară”, de această dată cu vinurile de la Domeniile Franco-Române, ghidul nostru fiind Mihai Frîncu, reprezentant al cramei.

Domeniile Franco-Române au fost înființate în anul 2000 de către Denis Thomas, care, cu ajutorul unei echipe alcătuite din specialiști francezi și români, a decis conversia plantației de 45 de hectare la viticultura ecologică. În 2006 ECOCERT certifică obținerea primului vin BIO din România.

Cine este ECOCERT? Un organism de certificare, dar și de control, ce a apărut în Franța în anul 1991, fiind fondat de un grup ingineri agronomi care au conștientizat necesitatea practicării unei agriculturi respectuoase față de mediu. ECOCERT este specializat în certificarea produselor provenite din agricultura biologică, participând activ la redactarea reglementărilor europene din acest domeniu, fiind în același timp o referință în certificarea biologică internațională.

Ce este viticultura ecologică/biologică? Este o alternativă a viticulturii convenționale, mai sănătoasă, care interzice aplicarea substanțelor chimice pentru fertilizare, a pesticidelor, erbicidelor, fungicidelor sau a organismelor modificate genetic. Putem spune că înainte de a putea aplica pe sticla de vin mențiunea „produs ecologic”, podgoria trebuie să parcurgă o perioadă de conversie de cel puțin doi ani, să respecte permanent regulile stabilite în legislația comunitară și națională și să se supună unor controale periodice atât înainte cât și după certificare.

Întorcându-ne la Domeniile Franco-Române, trebuie să spunem că odată porniți pe acest drum al conversiei spre viticultura ecologică/biologică, nu au renunțat. Mai mult, din anul 2020, când crama a fuzionat cu Domeniile Viticole Perșu-Eminescu, cele 40 de hectare de viță de vie cu care au venit investitorii au intrat și ele în procesul de certificare BIO.

La acest moment plantația de viță de vie se întinde pe 85 de hectare, situate între localitățile Gura Vadului și Săhăteni. Soiurile de struguri cultivate sunt: Fetească albă, Fetească regală, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinoit Noir, Fetească neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon.

În portofoliul cramei sunt patru game de vinuri:

  • Randez-Vous – vinuri tinere de consum curent;
  • Arogance – vinuri tinere îmbuteliate în sticle cu design modern;
  • DFR – vinuri lucrate în inox ce își doresc să surprindă în fiecare pahar soiul și locul;
  • Vigneron / Vinificator – mândria fondatorului Domeniilor Franco-Române;

Joi am avut ocazia să degustăm două vinuri din gama Arogance, două vinuri din gama DFR și trei vinuri din gama Vigneron, toate asociate cu brânzeturi Delaco.

De această dată Daniel Botea, degustător autorizat de brânzeturi, a avut inspirația de a așeza pe un singur platou mai multe tipuri de brână. Una dintre acestea era recomandarea sa pentru vinul degustat, dar am avut posibilitatea să testăm mai multe tipuri de brânză cu același vin. Mulțumim! 😊

Îmi este greu să va spun care vin mi-a plăcut mai mult, aș merge pe două direcții: vinul momentului și vinul care va fi.

Vinul momentului: Vigneron Chardonnay Bio 2021, DOC Dealu-Mare, Săhăteni, alb strălucitor, sec, 14,2 vol. alc.. Un vin ușor mineral, cu arome de citrice, corpolent și foarte bine echilibrat. Este ceva vreme de când nu am mai întâlnit un Chardonnay făra cosmetizare lemnosă care să fie pe gustul meu! A fost asociat cu Havarti Castello, una dintre brânzeturile mele favorite. Onctuos, cu o aciditate peste medie și arome delicate de pere, Chardonnay-ul a făcut perechea perfectă cu brânza daneză. Havarti Castello, cu textura sa netedă, suprafața ușor strălucitoare și aroma fină de unt a potențat postgustul intens al vinului, lăsând în gură arome de pere, fagure și citrice. Din acest vin emană măiestria și pasiunea vinificatorului pentru ceea ce face!

Pentru cei cu răbdare s-a prezentat la rampă și Pinot Noir, Vigneron Pinot Noir Bio 2018, DOC-CMD Dealu-Mare, roșu ușor spre cărămiziu, sec, 14,9 % vol. alc., așa, doar ca să își prezinte potențialul. Sunt destul de rare exemplarele de Pinot Noir românești pe care le-am ținut minte, dar aș tine la păstrare măcar vreo 4 sticle din cel de la Domeniile Franco-Române, gama Vigneron…

După vreo 3 ani aș verifica dacă am avut dreptate!😊

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.