Filosofia Vinului

încă un site cu (dragoste de) vin

Brânzeturi cum se cuVin #52, crama Liliac și Transilvania viti-vinicolă

| 0 Comentarii

Începutul verii astronomice ne-a dus la o nouă întâlnire cu vinul și brânza. De această dată Asociația Bloggerilor Olteni și dictionarculinar.ro  au adus față în față, la C House Milano, vinurile Cramei Liliac și brânzeturile de la Delaco. Nici pe departe nu a fost vorba de un duel, mai degrabă s-a încercat o cumetrie și pot spune, cu siguranță, că a și ieșit! 😊

Crama Liliac este o cramă mică, tip boutique (după standardele românești!!), situată în regiunea viticolă Lechința. Își are începuturile în anul 2010, atunci când un austriac a decis să ducă mai departe tradiția sașilor din Transilvania secolului al XIV-lea de cultivare a viței de vie și obținerea vinului. Suprafața cultivată cu viță de vie este de 52 de ha, în podgoria Batoș ( Mureș ) sunt 38 de ha și 14 ha în podgoria Lechința. Climatul temperat continental, solul bogat în minerale și ceața de la sfârșitul verii ajută la coacerea lentă a strugurilor și fac din vinurile albe vedetele cramei.

La acest eveniment am degustat cinci vinuri, degustare școală, deschiderea făcută de spumant fiind continuată cu un vin alb, urmat de un rose, apoi de un roșu, pentru ca finalul să lase loc vinului desert, un asamblaj din 7 soiuri de struguri din ani diferiți de recoltă, Liliac Unexpected 2.0…

Daniel a reusit șă asocieze inspirat toate vinurile serii cu brânzeturi Delaco, ceea ce nu e chiar cea mai simplă activitate.

A fost a 52 ediție a seriei de degustări Brânzeturi cum se cuVin  și, cum 52 are anul acesta o semnificație mai specială pentru mine, merita să sărbătorim, dacă tot ne-am întâlnit! Și 52 este chiar un număr frumos, nu-i așa!😊

După părerea mea, subiectivă de altfel, spumantul  a fost piesa de rezistență a serii, normal, cine mă cunoaște deja știe: „bulele e viața mea!” .

Liliac Private Selection Sparkling Rosé  2018, brut, 12% vol. alc. obținut prin metoda tradițională. Și nu mă pot abține să nu vă spun câteva cuvinte despre această metodă pe care o mai puteți întâlni și sub denumirea de metoda Champenoise sau metoda Cap Classique și care din anul 2015 a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Metoda tradițională este cea mai apreciată metodă de obținere a vinului spumant și cea mai costisitoare din punct de vedere al producției. Practic, pe scurt, etapele acestei metode pentru obținerea vinului spumant sunt:

  1. Obținerea vinului bază;
  2. Adăugarea lichidului de tiraj în fiecare sticlă. Lichidul de tiraj este un amestec de levuri și zaharuri;
  3. Are loc a doua fermentație în sticlă;
  4. Învechirea, vinul este lăsat pe drojdie pentru a dezvolta aromele specifice acestei etape;
  5. Limpezirea, constă în așezarea sticlei cu gâtul în jos astfel încât drojdia să se depună în acesta;
  6. Degorjarea, îndepărtarea sedimentelor din sticlă ;
  7. Dozarea  sau adăugarea lichidului de expediție, un amestec de vin și zahăr.

Dar, să ne întoarcem la Liliac Private Selection Sparkling Rosé  2018, vinul bază a fost obținut în România, din struguri din podgoria Batoș, a doua fermentație și îmbutelierea s-au făcut la Szigeti, în Austria deoarece crama nu dispune încă te toată tehnologia necesară acestui proces. Pentru mine, a fost important că m-am putut bucura de un spumant de culoarea somonului, cu bule fine și persistente  și, spumare redusă. În nas, notele delicate de brioșă vin să le completeze pe cele de zmeură, de fapt, cele 36 de luni petrecute pe drojdie nu fac altceva decât să-i confere eleganță și structură. Gustul este proaspăt, catifelat cu arome discrete de fructe roșii. Post-gustul mediu, dar proaspăt și ușor migdalat te face să-ti mai dorești un pahar. 😊 Asocierea cu Aperifrais Ile de France a fost o nouă experiență la fiecare bucățică de brânză. Aperifrais Cote D’Azur este o cremă de brânză cu smântână și ”topping” de legume sau ierburi aromate ceea ce a făcut ca după fiecare înghițitură să-ți pui întrebarea: care combinație este mai reușită?  Cu așa un început, cred că vara lui 2023 este foarte promițătoare! 😊

PS: Bulele se potrivesc cu orice, nici Bocconcini di maiale de la C House Milano nu au ieșit din tipare. Bună combinație!

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.